Израелтяните се отправят към избирателните секции в цялата страна във вторник, за да изберат 25-ия Кнесет. Петото гласуване в държавата за по-малко от четири години се провежда в ситуация, в която множество проучвания на общественото мнение предричат ​​невероятно оспорвана надпревара между двата блока в парламента, с ясна възможност за по-нататъшна задънена улица и никой блок да не спечели мнозинството от 61 депутати в 120-местния парламент за съставяне на правителство, пише The Times of Israel.

Фаворити за съставяне на правителство са бившият премиер Бенямин Нетаняху, с неговата партия Ликуд и нейните десни религиозни съюзници, и настоящият служебен премиер Яир Лапид, със своята центристка партия Йеш Атид и нейния разнообразен екип от подкрепящи партии, обединени в голяма част от опозицията на Нетаняху. Друг надежда е министърът на отбраната Бени Ганц, ръководител на Партията на националното единство, който води кампания като компромисен кандидат, който може да достигне неуловимото мнозинство.

Блокът на Нетаняху има най-силните резултати, около 50-те и до 61 места в големите анкети в мрежата. Блокът на Лапид никога не е надхвърлял 56 места в тези проучвания и той не успя да формулира как би съставил правителство, ако проучванията се окажат верни. По-скоро, ако тези понякога ненадеждни проучвания са точни, най-добрата надежда на Лапид може да бъде да блокира Нетаняху или друг кандидат да събере жизнеспособна коалиция.

Ганц се опита да се позиционира като алтернатива както на Нетаняху, така и на Лапид, които предизвикват силна опозиция от страна на политически съперници. Коалиционното съзвездие за разбиване на блокове обаче, което той предлага, включва партии, които хранят горчиви вражди, и не е ясно как той сам би могъл да достигне магическото число.

Въпреки това редица фактори висят на косъм, които биха могли да изместят картата на Кнесета, прогнозирана от анкетьори и експерти. Дори една малка промяна може да разклати задънената улица и да отвори пътя към властта за един от претендентите.