Израел е готов да предприеме действия срещу усилията на бунтовниците хути в Йемен да нарушат корабоплаването в Червено море, ако международната общност не успее да направи това, заяви в събота израелският съветник по националната сигурност Цачи Ханегби, съобщи CNN.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е разговарял с президента на САЩ Джо Байдън, както и с европейски лидери, относно нападенията на хутите срещу търговски кораби, за които се твърди, че са свързани с Израел, заяви Ханегби пред израелския Channel 12.

"Израел дава известно време на света да се организира, за да предотврати това, но ако не се стигне до глобално споразумение, защото това е глобален проблем, ние ще действаме, за да премахнем тази морска обсада", заяви Ханегби.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен са шиитска политическа и военна организация, която от 2014 г. води гражданска война срещу подкрепяната от Саудитска Арабия коалиция.

След нападението на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври се наблюдава активизиране на морските им дейности.

Военни кораби на САЩ вече защитават корабоплаването в региона. Миналата седмица американски военен кораб свали в южната част на Червено море няколко безпилотни летателни апарата, които идват от контролираните от хутите райони на Йемен, според американски военни служители. Един от инцидентите е станал по време на серия от нападения срещу три търговски кораба.

Военни представители на САЩ заявиха, че обмислят засилване на защитата на търговските кораби около жизненоважен морски маршрут в Червено море на фона на поредица от неотдавнашни ракетни нападения от страна на бойците на хутите, действащи от Йемен.

САЩ са обсъдили начини за повишаване на сигурността в района с членовете на Комбинираните морски сили - многонационална военноморска работна група, натоварена със защитата на търговското корабоплаване в Червено море.

Представители на САЩ заявиха публично, че обсъжданията са били съсредоточени върху възможността за ескортиране на кораби, действащи в Червено море и през пролива Баб ел Мандеб в Аденския залив - тесния канал, който разделя Йемен и Африканския рог.

По-рано Саудитска Арабия и Съединените щати поискаха от Израел да прояви сдържаност в отговор на атаките на йеменските бунтовници. 

Бунтовниците в Йемен отвлякоха и кораб, на борда на който има двама българи. Обединеното кралство изпрати един от най-страховитите си военни кораби в Персийския залив, за да предотврати нарастващите заплахи за корабоплаването от страна на Иран и подкрепяните от него групировки.