Охраната на държавния глава на Словакия Зузана Чапутова и членовете на семейството й е засилена след поредица от заплахи, съобщи новинарският портал sme.sk.

Чапутова, която трябва да обяви решението си през следващите дни дали ще се кандидатира за втори петгодишен президентски мандат, е получила писма, пълни с куршуми, обиди и силни антисемитски забележки. Освен това са подадени и анонимни сигнали за поставени бомби в къщата й в град Пезинок близо до Братислава.

Смъртни заплахи са изпратени, според портала, срещу 49-годишния държавен глава и нейните дъщери на 19 и 22 години. Полицията разследва и издирва хората, заплашили президента. Засега няма повдигнати обвинения, отбелязва медията.

В Словакия правителствената криза се засили след вота на недоверие през декември миналата година към дясноцентристкото правителство на премиера Едуард Хегер. В неделя Хегер, на чийто кабинет Чапутова възложи временно да изпълнява задълженията си, обяви оставката си. Президентът възнамерява на 15 май да назначи правителство без подкрепата на политически партии, което да работи ефективно преди предсрочните парламентарни избори в страната, насрочени за 30 септември.

На този фон отношенията на Чапутова с най-голямата словашка опозиционна партия "Посока - Социалдемокрация", рязко се изостриха.Тя обяви, че ще предприеме съдебни стъпки срещу лидера на социалдемократите, бившия министър-председател на страната Робърт Фицо, заради "клевета“.