В Сицилия е регистрирана богата серия от слаби земетресения, пръснати в контактната област на източните провинции Енна и Катания. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). Тази последователност от земетресения започва в понеделник 29 август на около 40 километра от Катания и 25-30 км от Етна. Досега тя се състои от 33 събития с магнитуд 2.0 – 3.5. Според каталога на Евро-Средиземноморския сеизмологичен център магнитудът едва на шест от трусовете е между 3 и 3.5. Центърът не съдържа сведения за усещане на трусовете.

Тъй като определенията в Евро-центъра не са самостоятелни, а копие на информация от Малта, малкият брой използвани регистрационни пунктове (10-12, при това едностранно) събужда съмнение. Основателно. От решенията в малтенския център се заключава, че част от земетресенията с магнитуд 3 и повече, т.е. най-силните, са с нулева дълбочина. Обърнахме се към каталога, съставен в Обсерватория Етна (ОЕ), провинция Катания. Справката показва, че активираният обем се простира в дълбочина между 9 и 18 км, трусовете с магнитуд 3 и повече са 9, а не шест. Каталогът на ОЕ обявява още 8 по-слаби труса, с магнитуд под 2.0. Националният център на Италия от Рим съобщава за максимална интензивност на въздействие недостигаща V степен, т.е. усещането е ограничено засега до разстояния от 10-15 км – най-силните земетресения от серията са в часовете на нощта на понеделник срещу вторник.

Облакът от епицентри на серията земетресения е изтеглен в направление североизток-югозапад и е с размери приблизително 15 на 7 километра. Площта на образуваната фигура съответства според световната статистика на главно земетресение с магнитуд 5-5.5, което не е невъзможно да бъде генерирано. Най-близко разположеният епицентър на подобно земетресение в миналото е през февруари 1718. Магнитудът му е оценен от италианските сеизмолози на 5.27 при максимална наблюдавана интензивност от VI-VII степен.

Според Европейския център, след 2007 година в същото пространство са се случили 96 земетресения с магнитуд 2.0 и по-голям:

През 2020, април, е осъществен 10-дневен рой трусове – максимални между тях са два с магнитуди 3.2 и 3.6 през около седем чáса на 25.04, предшествани от 7 събития в магнитуден интервал 2.1-2.7, после съпроводени и последвани от още 4 микроземетресения с магнитуди до 2.6. За разлика от новата земетръсна поредица от доста плитко огнище (до 18 км под земната повърхност), тогава роят е реализиран на дълбочини 21 до 36 километра.

Друг рой от микроземетресения в същия район е записан в каталога на Евроцентъра през декември 2018. В продължение на денонощие и половина там са се случили 9 микротруса с магнитуд до 2.7 на дълбочина между 20-я и 30-я километър.