Бандата, която измъкна 54 млн. паунда (115.05 млн. лева), за да финансира пищния си начин на живот в рамките на най-голямата измама с помощи във Великобритания, е осъдена. Българите получиха общо 25 години затвор. Единият подсъдим ще бъде екстрадиран, пише The Sun.

Петимата измамници са подали 6 000 фалшиви молби за помощи, след което са използвали парите за закупуване на дизайнерски дрехи, часовници и луксозни автомобили.

Галина Николова, 38 г., Стоян Стоянов, 27 г., Цветка Тодорова, 52 г., Гюнеш Али, 33 г., и Патриция Панева, 26 г., са взели общо 53 901 959,82 лири под формата на плащания по универсалния кредит (месечна помощ, която се отпуска в Обединеното кралство).

Българските измамници са действали в "индустриален мащаб" на гърба на три магазина в Ууд Грийн, Северен Лондон.

Те използвали реални хора и откраднати самоличности, за да подават измамни искания, които били подкрепени с фалшиви документи.

Ако исканията им били отхвърлени, наглата банда просто упорито кандидатствала отново, докато не ги одобрили.

В съда в Лондон е съобщено, че бандата се е подигравала с "наивността на Министерството на труда и пенсиите във Великобритания във връзка с измамните искания".

Шокиращи кадри дори показват как един от измамниците, Гюнеш Али, хвърля пари на пода, за да ги вземе непозната жена като част от "игра".

Бандата вече е осъдена на общо 25 години затвор, след като е признала измама и пране на пари.

Кралската прокуратура (КПС) определи операцията като "най-големия случай на измама с обезщетения", разкриван някога в Англия и Уелс.

Сложната схема е включвала група, която е използвала "библиотека от фалшиви самоличности", използвани за подаване на измамни молби.

Всяко искане е имало различен мобилен номер и е било придружено от множество фалшиви документи, включително договори за наем, фалшиви фишове за заплати.

В подкрепа на твърденията са използвани и фалшиви писма от общопрактикуващи лекари, наемодатели и служители.

В някои от исканията са използвани и данни на реални хора, които са плащали на бандата, за да използва самоличността им и да предявява искания от тяхно име.

Универсалният кредит е бил изплащан по стотици различни банкови сметки и след това е бил теглен от престъпниците в банката.

След това те изпирали парите между различните сметки чрез многобройни преводи и тегления в брой.

Четиригодишната измама най-накрая е прекратена през май 2021 г., когато полицай в Сливен, България, подава сигнал до британските власти.

Той разказал на служителите, че градът изведнъж е бил залят от пари в брой и престъпници, които "живеели като барони".

Полицията нахлула в няколко имота в Северен Лондон и открила стотици "пакети с искания“, пълни с фалшиви и неверни документи, както и 750 000 паунда в брой, скрити в куфари и пазарски чанти.

Иззети са също черно Audi, два часовника Emporio Armani, два часовника Versace, обувки Gucci и маратонки Chanel.

Дори след като бандата е арестувана, Стоянов продължава да прави измами.

Докато е бил разследван, той е измамил данъкоплатците с още 17 000 паунда.

Ролята му в конспирацията е била да "действа като посредник за по-висшестоящите по веригата".

Николова е осъдена на осем години затвор, а нейният приятел Стоянов получава четири години лишаване от свобода.

Али е осъден на седем години и три месеца затвор, а Панева се разплакала, когато била осъдена на три години и два месеца.

Тодорова е осъдена на три години лишаване от свобода, но поради времето, прекарано в следствения арест, е освободена под гаранция и подлежи на автоматично депортиране.