Икономическият и социален съвет на ООН гласува в "за“ изключване на Иран от Комисията на международната организация за положението на жените до 2026 г., съобщава кореспондент на ТАСС. Инициативата е на САЩ, които изразиха опасения за нарушения на правата на жените в Иран в хода на продължаващите през последните месеци протести.

29 страни, сред които и България гласуваха "за“ изключването на Иран, 8 – "против“, 16 се въздържаха от вота. "За“ - Австрия, Аржентина, Белгия, Бенин, България, Великобритания, Гватемала, Гърция, Израел, Италия, Дания, Канада, Колумбия, Латвия, Либерия, Либия, Нова Зеландия, Панама, Перу, Португалия, Република Корея, САЩ, Финландия, Франция, Хърватия, Черна гора, Чешката република, Чили и Япония.

"Против“ гласуваха Боливия, Зимбабве, Казахстан, Китай, Нигерия, Никарагуа, Оман и Русия. Бангладеш, Белиз, Ботсвана, Габон, Индия, Индонезия, Кот д'Ивоар, Мавриций, Мексико, Мадагаскар, Република Конго, Соломоновите острови, Тайланд, Танзания, Тунис и Есватини.

Заместник-постоянният представител на Руската федерация в ООН Генадий Кузмин по време на дебата изрази съмнения относно правната обосновка на инициативата на САЩ и предложи да се постави на гласуване въпросът за законността на разглеждането на решението. Руското предложение обаче беше отхвърлено.

Протестите в Иран започнаха в средата на септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Според официалната версия полицията е задържала Амини за неправилно носене на традиционната за мюсюлманките забрадка. По време на разпита тя получила инфаркт, от който починала. Протестите избухнаха на 17 септември след погребението на младата жена, тъй като в социалните медии се появиха съобщения, че тя е била бита от полицията. На 7 октомври Иранската организация по съдебна медицина публикува официален доклад за причината за смъртта на Амини, в който се посочва, че тя не е претърпяла никакви наранявания. Въпреки това, под натиска на протестите, властите в Техеран разпуснаха моралната полиция.

Властите на Ислямската република обвиниха разузнавателните служби на Великобритания, Израел, Саудитска Арабия и САЩ в участие в организирането на безредиците.