Всички очи в политическия свят бяха насочени в петък към Аризона и Невада, където стотици хиляди непреброени гласове държаха ключа към контрола над Сената на САЩ три дни след като американците гласуваха на междинните избори във вторник, пише Reuters.

Или демократите, или републиканците могат да спечелят мнозинство в Сената, като победят в надпреварите и в двата щата. Равенството обаче би превърнало изборите за Сенат на 6 декември в Джорджия в битка за контрол над камарата, която наред с други правомощия има влияние върху съдебните назначения на президента Джо Байдън.

Междувременно републиканците бавно се доближават до спечелването на контрола върху Камарата на представителите от демократите на Байдън, което на практика ще да им даде право на вето върху неговата законодателна програма и ще им позволи да започнат множество разследвания на администрацията му.

Републиканците са осигурили най-малко 211 от 218 места в Камарата на представителите, от които се нуждаят за мнозинство, прогнозира Edison Research късно в четвъртък, докато демократите са спечелили 197. Остават 27 състезания, които все още не са определени, включително редица доста оспорвани.

Лидерът на Републиканската камара, Кевин Маккарти, вече обяви намерението си да се кандидатира за председател, ако републиканците поемат властта, резултат, който той определи като неизбежен в сряда.

Байдън каза пред репортери в четвъртък, че той и Маккарти са разговаряли, но каза, че все още не е изоставил надеждата, че демократите все още могат да надделеят в Камарата, въпреки малките шансове.

Резултатът от надпреварите за Сената в Аризона и Невада, където демократите се опитваха да отблъснат републиканските съперници, може да не е известен още дни. Длъжностни лица и в двата щата казаха, че може да отнеме до следващата седмица, за да приключи преброяването на непреброените бюлетини по пощата.

Резултатите от вторник далеч не представляват "червената вълна“, която републиканците очакваха, въпреки анемичните рейтинги на одобрение на Байдън и дълбокото разочарование на избирателите от почти безпрецедентната инфлация.

Демократите описаха републиканците като екстремисти, посочвайки решението на Върховния съд да премахне общонационалното право на аборт и стотиците републикански кандидати, които популяризираха твърденията на бившия президент Доналд Тръмп, че изборите през 2020 г. са били фалшифицирани.

Някои от най-известните кандидати на Тръмп загубиха ключови състезания във вторник, помрачавайки статута му на републикански лидер и карайки няколко републиканци да обвиняват неговия разделителен имидж за разочароващото представяне на партията.

Резултатът може да увеличи шансовете губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който победи своя съперник от Демократическата партия във вторник, да реши да предизвика Тръмп за президентската номинация през 2024 г. Въпреки че Тръмп не е стартирал официално трета кампания за Белия дом, бившият президент категорично намекна, че ще го направи и планира "специално съобщение" в своя клуб във Флорида във вторник.

Дори тясно републиканско мнозинство в Камарата на представителите ще може да поиска отстъпки в замяна на гласове по ключов въпрос като повишаване на лимита за заеми на нацията. Но с малко свободни гласове, Маккарти може да се бори да задържи групата си заедно - особено твърдо дясната фракция, която до голяма степен е съгласна с Тръмп и има малък интерес към компромиси, коментира Reuters.