Евродепутатите от "Алтернатива за Германия" (AfD) бяха изгонени от крайнодясната група "Идентичност и демокрация" (ID) в Европейския парламент. Как това променя изборната математика, показва публикация на европейската редакция на Politico.

Преди делегацията на AfD да бъде изхвърлена - след поредица от скандали, свързани най-вече с водещия кандидат Максимилиан Крах - групата на ID имаше 58 евродепутати. Политическото проучване на общественото мнение прогнозира, че ID ще достигне 85 на европейските избори на 6-9 юни (с включването на AfD).

В момента AfD има девет евродепутати, а прогнозите са, че ще получи 17 в новия парламент (който ще има 720 депутати, за разлика от сегашните 705).

Ако отнемем 17-те депутати на AfD, ID ще има 68 депутати в следващия парламент.

По-малкият брой депутати на ID оказва голямо влияние върху твърдодясната група на "Европейските консерватори и реформисти" (ECR). В момента ECR имат 69 евродепутати, а проучването на брюкселската медия прогнозира, че броят им ще се увеличи леко до 71.

Ако тези цифри се потвърдят, ЕКР ще остане начело на ID. Но ако AfD не беше изхвърлена, ID щеше да бъде начело.

"Но след изборите ще има предоговаряне, като партиите ще преминават между групите. Може би AfD отново ще се присъедини към ID? Може би ще бъде създадена нова фракция? Ами "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан, която според проучванията има около 10 евродепутати, които в момента не членуват в нито една група, пита Politico.

Ако съберем прогнозните резултати за ID, ECR, AfD и "Фидес" заедно, това прави 166 евродепутати от общо 720.

Ако (съвсем хипотетично) решат да работят заедно, тази крайнодясна супергрупа ще бъде на второ място, само на 10 места след "Европейската народна партия" (ЕНП) на Урсула фон дер Лайен.