Бившият президент на Китай Хю Дзинтао беше неочаквано ескортиран от церемонията по закриването на конгреса на управляващата комунистическа партия в събота, пише Reuters.

79-годишният Хю, непосредственият предшественик на Си Дзинпин, беше седнал отляво на Си. Той беше изведен от сцената на главната аудитория на Голямата зала на народа в Пекин от двама стюарди, съобщи свидетел на Ройтерс на конгреса.

Видеозаписи, публикувани от AFP, показват как стюард многократно се опитва да вдигне Ху от мястото му, привличайки загрижени погледи от служители, седнали наблизо. След това Хю постави ръката си върху папката на Си, а след това Си постави ръката си върху папката.

Висшият законодател на Китай Ли Джаншу, седнал отдясно на Хю, даде папката на бившия президент на стюард, като избърса главата си с кърпа, след като Хю най-накрая се изправи.

Изглеждайки разстроен, Хю Дзинтао изглежда се съпротивляваше да си тръгне, докато стюардите го извеждаха, като в един момент се обърна обратно към мястото си. На излизане той размени думи със Си и потупа премиера Ли Къцян, седнал отдясно на Си, по рамото.

Видеозаписът на инцидента, изключително необичаен предвид щателното сценично управление на повечето подобни събития, беше широко разпространен в Twitter, но не можеше да бъде намерен в силно цензурираните платформи за социални медии в Китай.

Отразяването на церемонията в държавните медии не включваше сцената, която се случи точно когато журналистите влизаха в залата.

Хю изглеждаше леко нестабилен миналата неделя, когато му помогнаха да се качи на същата сцена за церемонията по откриването на конгреса.

Конгресът, който се провежда веднъж на пет години, завърши с изменения в конституцията на партията, които затвърждават водещия статут на Си и ръководната роля на неговата политическа мисъл в партията.