Първият тур на изборите за Народното събрание (долната камара на парламента) на Франция не донесе победа нито на опозицията, нито на президентското мнозинство. Това е резултатът от приключилите доста след полунощ изчисления, които бяха публикувани в понеделник на сайта на МВР на републиката, предават световните медии.

Съперниците бяха разделени на стотни от процента: управляващият блок "Заедно!“, сформиран от президентската партия "Възраждане“ в съюз с центристите, спечели 25,75% от гласовете, докато основните им конкуренти в този кръг бяха от коалицията на левите сили "Нов народен екологичен и социален съюз (ННЕСС), които получиха 25,66%. Третото място по брой получени гласове заема партията "Национално обединение“ на Марин Льо Пен (18,7%), четвърта - партия "Републиканци“ (10,4%). На пето място се наредиха представителите на партия "Реконкиста“ на Ерик Земмур с 4,2% от гласовете, но този резултат на практика не оставя шанс за депутатски мандати. Останалите партии и съюзи не преодоляха границата от 4%.

Марин Льо Пен, която временно подаде оставка като лидер на партията "Националното обединение“ преди президентската надпревара тази пролет, премина на втория тур с 54% от гласовете с голяма разлика. В същото време десният политик Ерик Земур, който след президентските избори упорито й предлагаше да влязат в дясна коалиция, беше победен в своя избирателен район, завършвайки трети. Един от основните съперници на Льо Пен на последните президентски избори Жан-Люк Меленшон не се кандидатира, но плановете му отиват много по-далеч: споразумението на организирания от него съюз ННЕСС гласи, че депутатите трябва да подкрепят кандидатурата му за министър-председател, ако левицата победи на тези избори.

Рекордно ниска избирателна активност

Основната неизвестна в уравнението на втория тур е нивото на избирателната активност. В първия кръг това беше най-ниското в историята на Франция. Според анализатори интересът към парламентарните избори непрекъснато спада. Тази тенденция се засили с въвеждането на петгодишните правомощия на депутатите и свързването на парламентарните избори с президентските.

Друга неизвестна е съдбата на 15 членове на правителството, като се започне от премиера Елизабет Борн, която е изправена пред втори тур на изборите в Калвадос. В първия тя получи 34,3%. В случай на поражение министрите ще трябва да подадат оставки в съответствие с негласното правило на френската политика.

"Днес ние сме единствената политическа сила, способна да получи силно и ясно мнозинство в парламента, което би ни позволило да отговорим на неотложните предизвикателства пред французите и да отговорим на проблемите на бъдещето“, каза Борн.

Министърът на планирането на околната среда и териториите Амели дьо Моншалин, както и министърът по европейските въпроси Клеман Бон и министърът на трансформацията и държавната служба Станислас Герини бяха в несигурно положение. Всички те заеха второ място в своите области и сега и тримата представители на Министерския кабинет ще стартират втория тур от позицията на догонващи.

Баланс на силите

За да има абсолютно мнозинство в долната камара на френския парламент, който има 577 места, политическа партия трябва да получи 289 кресла. В настоящия състав на Народното събрание от управляващата партия "Възраждане“ заемат 297 места. В същото време сега целият президентски блок "Заедно!“ претендира само за 295 народни представители. Предварителните изчисления показват, че спорът за абсолютното мнозинство в крайна сметка ще зависи от разпределението на по-малко от дузина мандата.

На левия фланг големите планове са свързани с искането за създаване на така наречения режим на политическо съвместно съществуване. За последно левицата го потърси през 1997 г., когато социалистът Лионел Жоспен стана министър-председател при президента Жак Ширак, който тогава управляваше пет години. Левицата може да се окаже и основен опозиционен блок в Народното събрание.

Кандидатите на "Националното обединение“ не успяха да се възползват от успеха на Марин Льо Пен на президентските избори, където тя отбеляза рекордните 41,5%. Въпреки това, според предварителните прогнози, дори третото място във втория тур ще позволи на фракцията да увеличи присъствието си в Народното събрание от осем депутати на няколко десетки. В същото време перспективите за създаване на единен фронт на опозицията остават много мътни: коментирайки резултатите от първия тур, Льо Пен призова привържениците на нейната партия в онези области, където трябва да се направи изборът между кандидати от блока на Макрон или коалицията на Меланшон, да не гласуват за нито една от тях.

Републиканската партия след тези избори рискува да загуби титлата на основната опозиционна сила. Техните кандидати спечелиха по-малко гласове от представителите на "Заедно!“,ННЕСС и "Националното обединение“, въпреки че, като се вземе предвид гласуването в едномандатни окръзи, коалицията им със Съюза на демократите и независимите може да стигне до третото място по от брой на депутатите в парламента.

В очакване на втория тур

"Мнозинството [на коалицията "Заедно!“] далеч не е гарантирана. Това е много сериозно предупреждение към Еманюел Макрон. Движението му вече получи 7 процентни пункта по-малко от 2017 г.“, коментира ръководителят на социологическата служба Ipsos-France Брис Тетурие резултатите от първия тур на изборите. Един от важните индикатори за спада на доверието в президентската партия беше поражението на бившия министър на образованието на страната Жан-Мишел Бланкер в първия тур от вота.

Вторият тур на изборите ще се проведе на 19 юни.