Дясноцентристката партия "Ново единство“ на латвийския премиер Крисиянис Каринс печели парламентарните изборите в събота, според предварителните резултати, с 19% от гласовете, които му дават възможност да оглави ново коалиционно правителство, пише Reuters.

Както коментира агенцията, резултатите означават, че Латвия ще остане водещ глас заедно със своите балтийски съседи Литва и Естония за по-твърди действия спрямо Русия.

Партията на Каринс отново беше партията с най-голяма подкрепа след изборите. Членовете на настоящата коалиция бяха на път да получат 42 места в 100-местния парламент, така че Каринс трябва да избере допълнителни съюзници, за да остане като министър-председател.

До девет партии могат да спечелят достатъчно гласове, за да си осигурят места в парламента.

След кампания, доминирана от опасения за сигурността след инвазията на Русия в Украйна, Каринс заяви пред Reuters, че ще работи за създаването на коалиция от партии със сходно мислене.

Убеден съм, че ще успеем да намерим такова решение“, каза той рано в неделя. "Първо и най-важното в съзнанието на всички е как всички ще преживеем зимата, не само в Латвия, но и в целия ЕС, и че всички ние ще останем обединени зад Украйна и няма да се отклоним заради трудностите".ю

Първият латвийски ръководител на правителството, който служи пълен четиригодишен мандат, Каринс, 57-годишен с двойно гражданство на САЩ и Латвия, води твърда политика спрямо Москва, в рамките на която е ограничаване на влизането на руски граждани, пътуващи от Русия и Беларус .

"Не виждам шанс някое правителство в Латвия да спре да подкрепя Украйна – това не е възглед на малка група политици, това е възглед на нашето общество“, заяви Каринс.

Но победата му може да разшири разрива между латвийското мнозинство в страната и рускоезичното малцинство относно мястото им в обществото, отбелязва Reuters.

Ляво ориентираната партия "Хармония“ отбеляза спад на подкрепата си до 5%, след като си осигури най-голям дял от гласовете на изборите през 2018 г., като наблюдатели посочиха, че етническите латвийски избиратели се отвръщат, a рускоговорящите са разочаровани заради критиките на партийното ръководство към Кремъл за Украйна .

"Руските избиратели мигрират през националната граница и гласуват за латвийските (партии). Това е положително“, казва Филипс Раевскис, анализатор.

Опозиционният Съюз на зелените и фермерите, коалиция от консервативни групи, тясно обвързани около Айварс Лембергс, дългогодишният кмет на Вентспилс, който беше поставен в списъка със санкции на САЩ за предполагаема корупция през 2019 г., е на второ място с 13%.

Под гаранция от 100 000 евро от февруари, докато обжалва присъда за корупция от 2021 г., 69-годишният Лембергс каза през 2014 г., че базирането на войски на НАТО в Латвия е равносилно на окупация.

Председателят на партията Арманд Краузе обаче заяви пред агенцията рано в неделя, че партията му ще подкрепи твърдата позиция на Каринс срещу Русия, като каза, че "смятаме, че настоящата ни външна политика е много правилна“.

Краузе заяви, че думите на Лембергс са били преувеличени от противниците.