Лидерът на италианската партия "Лига" Матео Салвини заяви днес, че неговата дясна партия ще внесе предложение за вот на недоверие срещу ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, защото тя е заявила, че ще третира Италия като Унгария и Полша, ако "Лига" и нейният съюзник "Италиански братя" спечелят, както се очаква, изборите, насрочени за неделя в Италия, и насърчават националистически политики, съобщава ANSA.

Европейската комисия неведнъж е критикувала унгарския министър-председател Виктор Орбан и управляващата в Полша партия "Право и справедливост" за проблеми със спазването на върховенството на закона и реформите в правосъдието, като е налагала санкции на двете държави, когато те се отклоняват от демократичните ценности на ЕС.

Миналата седмица Лигата и  "Италиански братя" се въздържаха при гласуването на доклад в Европейския парламент, в който се твърди, че Унгария под управлението на Виктор Орбан вече не е напълно функционираща демокрация, а автокрация.

Фон дер Лайен заяви в четвъртък, че ако парламентарните избори доведат до автократични, националистически и евроскептични промени, "ние разполагаме с инструменти, както в случаите с Полша и Унгария".

Въпреки това тя заяви, че "сме готови да работим с всяко демократично правителство, което желае да работи с нас", отбелязва ANSA.

Салвини нарече изказването ѝ гнусна и арогантна намеса във вътрешната политика на Италия. "Дамата представлява всички европейци, заплатата ѝ се плаща от всички нас, а това беше отвратителна и арогантна заплаха", каза Салвини и добави: "В неделя гласуват италианците, а не брюкселските бюрократи, и ако аз бях председател на Европейската комисия, щях да съм по-загрижен за сметките за ток".

Групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, в която членува Лигата, ще внесе предложение за вот на недоверие.