В Хърватия в сряда започнаха парламентарни избори, в резултат на които може да се очаква страната да се откаже от прозападния вектор по различни въпроси, включително помощ на Украйна в борбата срещу Русия, пише The Guardian.

Според британското издание социологическите проучвания показват, че управляващият Хърватски демократичен съюз, воден от премиера Андрей Пленкович, рискува да загуби мнозинството си в парламента след вота, неспособен да задържи позицията си под натиска на коалицията от леви и центристи, начело на която е президентът на страната Зоран Миланович.

Въпреки поредицата от корупционни скандали, ХДС преди това беше сочен като абсолютен фаворит за трета поредна убедителна победа - но всичко се промени миналия месец, когато Миланович внезапно отправи предизвикателство към движението. Този ход шокира страната и превърна предстоящите избори от силно предвидима надпревара в горчиво съперничество.

Изострянето не беше спряно дори от решението на Конституционния съд на Хърватия, който в крайна сметка забрани на Миланович да се кандидатира, постановявайки, че президентът не може да участва в партийни събития, без да подаде оставка. Миланович, наричайки съдиите "неграмотни селяни“, продължи да участва в кампании срещу ХДС.

Както напомня The Guardian, президентът освен всичко друго се противопоставя на по-нататъшната помощ на Киев. Това вече породи опасения, че ако той спечели изборите и стане премиер, страната може да се присъедини към лагера на "приятелите на Москва в ЕС“, в който вече са Унгария и Словакия.