Евродепутатите ще изберат нов заместник-председател на Европейския парламент след освобождаването на Ева Каили, съобщиха от Пресслужбата на ЕП. Съгласно Правилника за дейността на ЕП, в случай на свободно място, новият заместник-председател се избира на мястото на своя предшественик по реда на старшинството - така че евродепутатът, който ще бъде избран следващата седмица, ще стане петият заместник-председател на Парламента. 

Кандидатури могат да бъдат издигани от една двадесета от членовете на ЕП или от политическа група. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от подадените гласове при тайно гласуване.

Председателят делегира конкретни задължения на 14-те заместник-председатели, които могат да го заместват при необходимост, включително да председателства пленарните заседания. Тези заместник-председатели са също така членове на Бюрото на Европейския парламент, което определя правилата, гарантиращи ефективното функциониране на Парламента. Наред с другите си задължения, Бюрото изготвя предварителния проектобюджет на Парламента и взема решения по административни, кадрови и организационни въпроси. При избора на членове на Бюрото, членовете на ЕП се стремят да гарантират, че заместник-председателите и квесторите отразяват в голяма степен числеността на политическите групи в Парламента.