Ситуацията на фронта в Украйна влезе в задънена улица, която "може да доведе до окончателното поражение“ на Киев, пише бившият посланик на САЩ при НАТО и настоящ генерален директор на Чикагския съвет по глобални въпроси Иво Даалдер в статия за изданието Politico.

За да се избегне такова поражение, Даалдер предлага отделните държави да осигурят гаранции за сигурност, които да се простират до територията, контролирана в момента от Украйна (но без членство в НАТО). Само така Москва ще проумее, че не може да определя бъдещето на Украйна в дългосрочен план, уверен е Даалдер.

Според експерта американски военни служители и анализатори, с които той е разговарял, обвиняват за провала на лятната офанзива на Въоръжените сили на Украйна "тактиката и политическите решения, които затрудниха постигането на военен пробив“. Той припомня за разпръскването на сили в различни райони, включително близо до Бахмут, вместо да бъдат концентрирани бронирани превозни средства на едно място в опит да се пробият укрепленията - "дори въпреки факта, че първоначалните загуби бяха големи“.

Даалдер също така призовава Запада да измести фокуса си от очакването Украйна да си върне много или цялата територия към осигуряване на бъдещето й на Запад. А също и стабилно снабдяване с оръжие, за да могат ВСУ да удържат позициите си.