В интервю за белградския вестник "Политика“ първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич подчерта, че по своите характеристики украинският конфликт е световна война.

"Това е световна война във всяко едно отношение, защото последиците от нея засягат целия свят, въпреки че въоръжените действия се извършват само на едно място. На практика почти целият свят е на едната или другата страна. В ООН има инициативи за създаване на група приятели на едните или на другите. Ние избягваме да участваме в такива, тъй като да бъдеш в една от групите, дефинирани по този начин, предполага позицията на враг за представителите на другата група", подчерта Дачич, отговаряйки на въпрос за възможността конфликтът в Украйна да бъде определен като световен.

Външният министър на западната ни съседка отбеляза още, че Сърбия не възнамерява да ревизира позицията си относно налагането на санкции срещу Руската федерация по искане на трети страни. "Нашата принципна позиция остава същата, както беше установена веднага след началото на войната в Украйна на заседание на Съвета за национална сигурност – считаме за неправилно нарушаването на териториалната цялост на Украйна, но въпросът за присъединяване към санкциите срещу Русия ще зависи от нашите национални и държавни интереси“, категоричен бе политикът.

Дачич припомни, че по въпроса за привеждането на "външната политика на Белград в съответствие с тази на Европейския съюз" Сърбия е под "постоянен натиск". По време на посещението си в Белград на 12 януари съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шол припомни, че властите на страната трябва да вземат решение за налагането на санкции срещу Русия, в противен случай Сърбия "няма да може да се развива“.

На свой ред сръбският президент Александър Вучич заяви, че според него мир в Украйна не може да бъде постигнат в близко бъдеще. Той подчерта, че е трудно да се предвиди каквото и да било и че това е "лоша новина за Сърбия", защото в това отношение Белград ще бъде все по-силно притискан да "изтръгне косовския прецедент от ръцете на Москва".