Обстановката в Бахмут е като от лунен пейзаж – бомбардировки, атаки от всички фронтове на Русия. Украинците се защитават както могат. Това заяви за предаването "Денят на фокус“  Иван Христов, международен редактор във "Фокус“.

"Ако трябва да говорим конкретно за събитията от последните дни, от вчера решиха украинците да защитават града, поне след думите на Зеленски, след като той проведе заседание с главнокомандващите на въоръжените сили. Те решиха да защитават града, говори се, че се изпращат подкрепления от четири места. Но има един много важен фактор и това е "генерал распутица“ (пролетно топене- бел.ред.), който влияе и на двете страни. т.е. придвижването на техниката е много затруднено. Още повече през пътища, които са обстрелвани, така че дали ще има помощ, ще видим“.

Нещо интересно да кажем – американците много отявлено чрез медии, чрез високопоставени фигури, Пентагонът, дори Байдън съветват украинците да оставят Бахмут, да запазят силите си за една евентуална контраофанзива през пролетта, но в Киев явно са решили друго, обясни Христов. "Те смятат града за твърде важен. Ако украинците се оттеглят от Бахмут, това ще означава една голяма победа за Русия след загубите в края на миналата година край Харков и Херсон. Въпреки това, войната ще продължи, ще се премести 10-20 км по на запад, на следващата фронтова линия“.

Сега изглежда Русия хапка по хапка откъсва територии от Украйна, обясни Христов. "В същото време се провежда мобилизация, с която се уплътняват защитните линии в очакване на украинската контраофанзива. Така или иначе не можем да очакваме някакви светкавични развития до май месец, защото тази "распутица“ много усложнява придвижването на техника".

Активизира се авиацията на въоръжените сили на Украйна, която уж трябваше да е свалена, но вчера видяхме, че летят самолети, хеликоптери от Днепропетровск, т.е. тя изобщо не е свалена, а действа, допълни Христов.  "Това е един провал на Русия, че не е успяла да свали с такова предимство във въздуха, да приземи авиацията на въоръжените сили на Украйна и това е нещо, което си заслужава да отбележим. Можем да кажем, че украинците показват невероятни неща, целият свят е впечатлен. Но положението им е много лошо. Изправят се срещу страшен противник с огромни ресурси“.