През юли за първи път в историята Италия иззе лидерството от Германия като най-голям вносител на руски стоки в Европейския съюз, сочат изчисления на РИА Новости, базирани на данни от националните статистически агенци.

Така през юли руският внос в Италия възлиза на 3,04 млрд. евро, а в Германия - 2,9 млрд. евро. Тоест за първи път Италия се превърна в основния купувач на руски стоки сред страните от ЕС поне за последните 20 години (няма по-ранни данни).

На трето място е Нидерландия, която е внесла руски стоки за 1,6 млрд. евро, четвърта е Чехия (1,4 млрд. евро). Полша също влезе в челната петица с внос от 1,1 млрд. евро

В същото време Германия остава основният европейски износител за Русия: в средата на лятото тя достави стоки на стойност 1,02 млрд. евро. Втора е Италия с 511,5 милиона евро.

Полша е продала стоки на Русия на стойност 370,7 милиона евро, Нидерландия - 345 милиона. Челната петица затваря Литва, чийто износ възлиза на 286,6 милиона евро.

Като цяло през юли страните от ЕС са доставили на Русия стоки за почти четири милиарда евро. Това е с 10 на сто по-малко от юни и с 48 на сто по-малко от година по-рано. Що се отнася до вноса от Русия за ЕС, на месечна база той намалява с пет, а на годишна база се увеличава с 29 процента.