Правителството на Италия ще увеличи военните разходи с 800 милиона евро тази година, въпреки факта, че в момента Рим харчи около 1,38% от БВП за целите на отбраната, съобщава националният ежедневник La Stampa.

Изданието цитира данни от обсерваторията Milex, според които разходите за отбрана в страната ще се увеличат от 25,7 млрд. евро за 2022 г. до около 26,5 млрд. пре настоящата година.

На свой ред вестник la Repubblica уточни, че се планира да се увеличи броят на многофункционалните фрегати тип FREMM от три на шест. Ще бъдат закупени още две подводници, както и два самолета за борба с подводници. Командването на ВМС на Италия обръща внимание на проблема с персонала: на тези кораби служат около 29,5 хиляди души, "а са необходими най-малко 35 хиляди“. Същият проблем важи и за армията, "чийто състав трябва да се увеличи от 89 000 на 110 000 войници“.

Освен това се разглежда възможността за закупуване на 100 германски танка от серията Leopard 2 и евентуално "същия брой шведски бойни машини на пехотата CV90“. Военновъздушните сили отбелязват и необходимостта от увеличаване на броя на изтребителите F-35 (от 90 на 131 самолета) и Eurofighter.

Конфликтът в Украйна, пише la Repubblica, "движи търсенето и на други средства", включително РСЗО HIMARS и дронове камикадзе. Той също така принуждава командването на италианските въоръжени сили "да преразгледа всичко – числеността [на личния състав] и средствата“. В тази връзка бе представен списък с приоритетни покупки, "които изискват спешни инвестиции от над 30 милиарда евро“.