Правителството на италианския премиер Джорджа Мелони съживява древноримски план за мост от континентална Италия до Сицилия при Месинския пролив, съобщава Bloomberg.

Правителството казва, че връзката от 3,2 километра, любим проект на министъра на инфраструктурата Матео Салвини, ще бъде най-дългият висящ мост в света. Правителството одобри в четвъртък указ, който "позволява незабавното рестартиране на процеса на планиране на проекта и строителството“, се казва в изявление на министерството на Салвини.

Финансови и геоложки опасения са спъвали проекта в миналото, последно, когато тогавашният министър-председател Марио Монти го отложи преди десетилетие поради високи разходи и инженерни предизвикателства.

Новият проект изисква мост с едно платно, като строителството трябва да започне през 2024 г. от държавна компания, контролирана от хазната на Италия. Предишно предложение предвиждаше мост между Вила Сан Джовани в южната част на Калабрия и северно от сицилианския град Месина.

Министерството на инфраструктурата го нарече "зелен проект“, който ще намали замърсяването с въглероден диоксид и ще спести време и пари на тези, които пресичат пролива.

"Освен това ще бъде страхотна туристическа атракция“, заявява министерството в отделно изявление.

На 17 март любимата на много българи Италия празнува деня на обединението си в единна държава през 1871 година - Рисорджименто.