Италианският премиер Джорджия Мелони поиска от ООН да започне "безмилостна война" срещу нелегалната миграция след големия приток на мигранти към италианския остров Лампедуза, предаде Kathimerini, като се позова на AFP.

От залата на Общото събрание на ООН Мелони увери, че страната й е готова да поведе усилията срещу "търговците на роби от третото хилядолетие".

"Може ли организация като тази, която заявява в учредителния си текст своята вяра в достойнството и ценността на личността, да отвърне погледа си от тази трагедия?“, попита тя. 

"Вярвам, че е задължение на тази организация да отхвърли всеки лицемерен подход към този въпрос и да започне безмилостна война срещу трафикантите на хора“, подчерта италианският премиер. "В тази посока трябва да работим всички заедно, на всички нива. Италия иска да бъде пионер в решеаването на този проблем“, добави тя.

Италианският остров Лампедуза, разположен на по-малко от 150 километра от бреговете на Тунис, е една от основните врати за мигранти от Африка, които искат да стигнат до Европа.

Между 11 и 13 септември миналата седмица около 8500 души, повече от местното население, пристигнаха  в Лампедуза на 199 лодки, според Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). 

Мелони увери, че нейната страна ще се справи с корените на проблема и ще помогне на африканските страни "да се развиват и просперират". "Африка не е беден континент. Напротив, тя е богата на  ресурси", подчерта тя.