Министърът на външните работи на Италия Антонио Таяни обяви организирането на конференция за Балканите, която ще се проведе в Триест през 2023 г. Съгласно думите му, целта на събитието е да се подготвят политически инициативи за разрешаване на косовския конфликт, предава Sky TG24.

"Има голямо напрежение между Косово и Сърбия, ние се опитваме да направим всичко, за да предотвратим влошаване на ситуацията. Има италиански войници на границата, които гарантират стабилност. Ще организираме Италианска конференция за Балканите в Триест през януари за подготовка на политически инициативи". Таяни многократно е казвал, че Италия иска да играе водеща роля в уреждането, припомня медията.

Правителството в Белград взе решение в четвъртък да поиска връщането на сръбската полиция и войници за "защита на сръбското население на Косово и Метохия". Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е "почти сигурен", че искането няма да бъде прието. Косовският президент Вьоса Османи го отхвърли като провокация, а от KFOR увериха, че имат капацитет за справяне със ситуацията.