Министър-председателят на Украйна Джорджия Мелони заяви, че Рим ще подкрепи всяко усилие за постигане на мир в Украйна. В рамките на пресконференция тя поясни, че възнамерява да пътува до Киев през февруари, преди първата годишнина от началото на войната, предава ТАСС.

"Необходимо е да се работи [за мирно уреждане] конкретно. Необходими са сигнали и от двете страни. Днес няма значими сигнали..., но се зарадвах по време на разговор с [украинския президент Володимир] Зеленски да чуя, че той има намерение да поеме инициативи в тази посока. Италия е готова да действа като гарант на мирния процес, така че възнамерявам да посетя Киев до 24 февруари [2023]“, подчерта Мелони.

По думите й, за да се създадат условия за мир, е необходимо да се продължи да се оказва подкрепа на Украйна.

На 22 декември The Wall Street Journal, позовавайки се на американски и европейски източници, съобщи, че украинските власти работят върху детайлите на предложенията за мирно уреждане на конфликта, които могат да бъдат представени през февруари следващата година. Според тях "екипът на украинския президент Володимир Зеленски работи върху детайлите на плана", който, както беше съобщено по-рано, се състои от 10 точки. По-рано Зеленски, говорейки след среща с президента на САЩ Джо Байдън пред членове на двете камари на Конгреса, заяви, че е обсъдил с американския лидер предложенията на Киев за разрешаване на конфликта. По думите му Байдън е подкрепил идеята за провеждане на световна мирна среща на върха, на която да се обсъдят тези предложения.