В рамките на среща в Рим с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти министър-председателят на Италия Джорджия Мелони е уверила, че воденото от нея правителство предпочита да изведе страната от китайската инициатива "Един пояс, един път“, макар да не е взето окончателно решение по въпроса, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници, присъствали на разговорите.

Италия се включи в "Един пояс, един път“ през 2019 г., когато Джузепе Конте бе премиер, превръщайки се в единствената страна от Г-7, присъединила се към инициативата. Италия, подобно на много страни в Европа, бе хваната в капана между ескалиращото напрежение между Вашингтон и Пекин, което се задълбочи на фона на продължаващата подкрепа на Пекин за Русия.

Агенцията подчертава, че говорител на Мелони е отказал коментар по въпроса, а от офиса на Маккарти не е отговорил на исканията за такъв.

В миналото САЩ са оказвали активен натиск върху Рим да заеме публична позиция по въпроса и да се откаже от инициативата, твърдят информирани източници, пожелали анонимност.

Дипломатическите съветници на Мелони все още обсъждат подробностите и графика за взимане на решение, опасявайки се от икономическо отмъщение от страна на Китай. Според Bloomberg вероятно решението няма да бъде оповестено публично преди началото на срещата на върха на лидерите на Г-7 в японския град Хирошима на 19 май.

Потенциалният ход е тясно свързан с позицията на Мелони относно китайските инвестиции в Италия и по-специално относно предстоящия избор дали да се използва изпълнителна власт, за да се ограничи влиянието на китайската Sinochem Holdings Corp., най-големият акционер в производителя на гуми Pirelli & C. SpA. Решението бе отложено за края на май.

Bloomberg съобщи миналия месец, че италиански официални лица обсъждат редица опции като част от преговорите с инвеститорите на Pirelli относно структурата на собствеността на компанията. Правителството може да заеме по-неутрална позиция относно ролята на Sinochem като част от цялостното решение за излизане от "Един пояс, един път“, пояснява един от източниците на агенцията.