В началото на януари италианските власти вероятно ще приемат шести по ред пакет военна помощ на Украйна, съобщава националният ежедневник La Repubblica, като уточнява, че решението ще бъде предшествано от постановление, което ще формира правната основа за цялата следваща година за военната подкрепа на Киев.

Според изданието нова доставка на оръжия ще бъде обсъдена в Министерския съвет в следващите дни. Вестникът отбелязва, че все още не е ясно дали в следващото междуведомствено постановление ще бъдат споменати европейските зенитно-ракетни системи (ЗРК) SAMP-T. Рим разполага с шест такива системи за противовъздушна отбрана, като две от тях са разположени извън Италия, уточнява La Repubblica.

Предишното правителство на Италия изготви пет междуведомствени постановления със списък на оръжията за Киев. Съдържанието на тези пакети е класифицирано.

Управляващата коалиция в Италия не внесе за гласуване в Сената (горната камара на парламента) специална поправка за удължаване на доставките на оръжие за Украйна за цялата следваща година. Източник от партията "Братя на Италия" заяви по-рано, че правителството ще приеме отделен документ, който след това трябва да бъде одобрен от парламента. Част от италианските медии съобщиха, че правителството иска да одобри удължаването с една година на указа, приет от предишния кабинет за военна помощ на Украйна. Срокът му на действие изтича в края на тази година.