Италия поиска промени в предварителното споразумение на ЕС за споделяне на отговорността за грижата за мигрантите и бежанците, настоявайки за намаляване на броя на хората, които всяка страна ще поеме, съобщи Reuters.

Министрите на вътрешните работи от всички 27 страни-членки на блок се срещат, за да се опитат да сключат споразумение за прекратяване на годините на разрушителни вражди, датиращи от 2015 г., когато повече от милион души, предимно бягащи от войната в Сирия, стигнаха до ЕС през Средиземно море.

Представители на Германия, Испания и Франция са изразили надежди за окончателно споразумение.

Но Матео Пиантедози, министър на вътрешните работи на Италия, е заявил, че има още работа за вършене. "Не можем да приемем реформа, която е обречена на провал“, е заявил той на своите колеги министри.

Пиантедоз е поискал повече сътрудничество с държави извън ЕС за намаляване на незаконната имиграция, поискал е повече подробности за това колко обезщетения ще получат страни като неговата от държави от ЕС, които отказват да приемат мигранти, и други промени.

През последното десетилетие миграцията се превърна във все по-разногласен въпрос в блока.

Страните от южния край на блока, включително Италия и Гърция, искат повече помощ, за да се справят с броя на хората, пристигащи на техните брегове.

По-богатите страни, включително Германия и Швеция,  се противопоставят на броя на мигрантите, които се насочват към техните територии.

Страните от Източния ЕС като Полша и Унгария отказват да приемат когото и да било от предимно мюсюлманския Близък изток и Северна Африка, "докато десните и популистки партии в целия блок подхранват дебата с антиимиграционна реторик", пише британската агенция.

Съгласно сделката всяка държава ще носи отговорност за определен брой хора, но не е задължително да ги приема.

Държавите, които не желаят да приемат мигранти и бежанци  в ЕС, ще могат да помогнат чрез пари, оборудване или персонал.

Споразумението ще въведе ускорена гранична процедура за онези, за които се смята, че е малко вероятно да получат убежище, за да им попречи да се задържат в блока с години.

Докато Матео Пиантедози е говорел, италианският министър-председател Джорджия Мелони, нейният нидерландски колега Марк Рюте и ръководителят на изпълнителната власт на ЕС са обявили посещение в Тунис, за да обсъдят икономическите и енергийните връзки със страната, врата за африканската миграция към Европа.

Говорейки на пресконференция в Рим, Мелони е заявила, че е убедена, че ще има сделка между страните от ЕС. Нейният гост, германският канцлер Олаф Шолц, е заявил, че се надява на споразумение.

Дипломат от ЕС и служител на ЕС, пожелали анонимност, са заявили, че работата по включването на исканията на Рим се извършва зад затворени врати и споразумението е близо.

Втори дипломат от ЕС е заявил, че няма големи надежди за пробив.

"Все още можете да спечелите или загубите всякакви избори във всяка държава-членка относно миграцията. Това е илюстрация колко спорен е този въпрос“, е посочил трети дипломат от ЕС, участващ в преговорите.