На фона на отказа на Европа от руска енергия, Италия подписа газова сделка с Либия на стойност 8 милиарда долара в рамките на посещение в Триполи, предава Associated Press.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони проведе разговори в Либия с представители на западното правителство на страната, като се фокусира върху енергетиката и миграцията, ключови въпроси за Италия и Европейския съюз. По време на посещението, държавните енергийни компании на двете страни подписаха споразумение на стойност 8 милиарда долара, най-голямата инвестиция в енергийния сектор на Либия от две десетилетия насам. В същото време Мелони поясни, че договорът предвижда развитието на чиста енергия, включително слънчева и чрез технология за улавяне на въглерод.

По време на посещение в Триполи, Клаудио Дескалци, главен изпълнителен директор на италианската държавна енергийна компания ENI, който подписа споразумение с Националната петролна корпорация на Либия, подчерта, че италианската компания ще започне да изпомпва газ през 2026 г. и се очаква да добива до 750 милиона кубически метра природен газ на ден. Споразумението предвижда разработването на две находища в блок NC-41 северно от Либия.

"Либия е стратегически и икономически партньор за нас“, увери Мелони.

Рим подписа споразумения с няколко страни за разширяване на алтернативните енергийни източници след началото на войната Украйна, а Алжир измести Русия като най-големия доставчик на газ за Италия.