Италианското правителство обяви извънредно положение на остров Иския заради сваличащата, в резултат на които загина най-малко един човек, а 11 други са в неизвестност, съобщава държавната информационна агенция ANSA.

На извънредно заседание на Министерския съвет, проведено по-рано през деня, властите решиха да отпуснат 2 милиона евро за преодоляване на последиците от природното бедствие, става ясно от съобщение на пресслужбата на кабинета в Рим.

"Съветът на министрите, по предложение на министър-председателя Джорджа Мелони и министъра на гражданската защита и морската политика Нело Мусумечи, реши да въведе извънредна ситуация с отпускането на 2 милиона евро от Националния фонд за извънредни ситуации“, се казва в изявлението. Средствата предполагат финансово облекчение на пострадалото население за една година.

По-рано бе съобщено, че в резултат на свлачище е загинал един човек - 31-годишна жена, 11 души, включително деца, са в неизвестност. Спасителите са открили още едно тяло, но самоличността на загиналия не е установена. Издирването на оцелели продължава.

Проливен дъжд удари острова в събота, причинявайки наводнения и свлачища. Италианският вътрешен министър Матео Пиантедоси поясни, че около 200 души са били евакуирани. Той описа ситуацията като "много сериозна“. По думите му метеорологичните условия затрудняват издирвателно-спасителните операции. Местните власти решиха да затворят училищата на острова в понеделник и вторник.