Встъпителните пледоарии по наказателния процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк ще бъдат произнесени днес (22 април), повече от година след като предишният президент беше обвинен по делото, пише CNN.

Тръмп е обвинен в участие в незаконен заговор за подкопаване на честността на изборите през 2016 г. и в незаконен план за потискане на негативна информация, който включва плащане на пари за мълчание на звезда от филми за възрастни, за да се скрие афера. 

Прокурорите твърдят, че Тръмп е прикрил сделката като законно плащане и многократно е фалшифицирал бизнес документи, за да "популяризира кандидатурата си". Срещу Тръмп са повдигнати 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи.

Дейвид Пекър, бивш председател на American Media Inc., която издава National Enquirer ще бъде първият свидетел, призован от окръжната прокуратура, според информация на CNN.

77-годишният Тръмп е заплашен от максимум четири години затвор, ако бъде признат за виновен, но може да избегне затвора и вместо това да бъде глобен. Доналд Тръмп е първият американски президент (действащ или не), който е обвинен по наказателно дело.

Доналд Тръмо не се признава за виновен.

Историческият съдебен процес срещу Тръмп ще се проведе на фона на президентската му кампания и в крайна сметка може да доведе до това предполагаемият републикански кандидат да стане осъден престъпник месеци преди избирателите да се отправят към урните през ноември.