Ники Хейли победи Доналд Тръмп на първичните избори на републиканците във Вашингтон. Но Хейли е първата жена, която печели първичните избори на републиканците в историята на САЩ, пише ВВС.

Това е и първата ѝ победа над предишния президент Тръмп в кампанията през 2024 г. за кандидат-президент на Републиканската партия.

Хейли загуби в родния си щат Южна Каролина. 

Тръмп обаче има огромна преднина пред Хейли и вероятно ще се изправи срещу Джо Байдън на изборите през ноември.

Американският партньор на BBC - CBS - съобщава, че Хейли ще получи всичките 19 републикански делегати, които бяха избрани във Вашингтон, което ще ѝ осигури 43 делегати в цялата страна - далеч зад 247-те делегати на Тръмп.

Хейли, бивш посланик на САЩ в ООН, спечели 62,9% от гласовете срещу 33,2% за Тръмп.

Това се разглежда като до голяма степен символична победа, тъй като столицата е юрисдикция със силно изразени демократични предпочитания, като в града има само около 23 000 регистрирани републиканци.

Местните партийни служители са заявили, че в първичните избори са участвали 2035 републиканци, съобщи Washington Post.

Националният говорител на кампанията на Хейли Оливия Перес-Кубас заяви: "Не е изненадващо, че републиканците, които са най-близо до дисфункцията на Вашингтон, отхвърлят Доналд Тръмп и целия му хаос".

Кампанията на Тръмп обаче побърза да отхвърли победата на Хейли, наричайки я "кралицата на блатото".

"Въпреки че Ники беше категорично отхвърлена от останалата част на Америка, тя току-що беше коронясана за кралица на блатото от лобистите и вътрешните хора във Вашингтон, които искат да защитят проваленото статукво. Блатото обяви своята кралица", заяви прессекретарят на кампанията на Тръмп Каролин Ливит.

Тръмп доминира във всички щатски първични избори или събрания досега в кампанията на републиканците и е на път да спечели още делегати тази седмица, на "супервторника", когато избирателите в 15 щата и една територия на САЩ ще номинират своя кандидат. Това е най-големият ден от номинационните състезания, като на карта е заложена подкрепата на 874 републикански делегати.

Хейли обеща да остане в надпреварата поне до 5 март, когато хиляди хора ще гласуват на "супервторника".