Испанската полиция иззе три нови плика по пощата, вероятно съдържащи очи на животни, които са били адресирани до украинското посолство в Мадрид, генералното консулство в Барселона и консулството в Малага. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук“.  

"Общо вече има 21 заплахи към украински посолства и консулства в 12 държави“, написа Николенко в мрежата.

По данни на изданието "Страна“ към 3 декември са били известни 18 случая на заплахи в 12 държави.

На 2 декември Николенко съобщи, че до редица украински дипломатически мисии в чужбина са изпратени "кървави пакети“ с животински очи.

На 30 ноември избухна експлозия в украинското посолство в Мадрид. Според правоприлагащите органи в дипломатическото ведомство е предаден колет до посланика на Украйна Сергей Погорелцев, в който е имало самоделно взривно устройство. Испанските власти определиха инцидента като терористична атака. Подобни пакети бяха изпратени до оръжейната компания Instalaza, Министерството на отбраната на Испания, база на военновъздушните сили, до кабинета на премиера на страната Педро Санчес и до посолството на САЩ. Полицията смята инцидентите за свързани.