Испания засили сигурността на обществени и дипломатически сгради, след като бяха изпратени поредица от писма-бомби до различни адреси, включително до кабинета на министър-председателя Педро Санчес и украинското посолство в страната, предава Reuters.

Министерството на вътрешните работи на Испания поясни, че "плик с пиротехнически материали", адресиран до Санчес, е получен на 24 ноември и обезвреден от екипа му по сигурността.

Устройството е било "подобно“ на последващите пакети, получени от украинското посолство и испанска оръжейна фирма в сряда, както и устройство, прихванато в базата на военновъздушните сили на Испания Торехон де Ардоз в ранните часове на четвъртък сутринта.

Първото писмо-бомба бе получено и отворено от служител по сигурността в украинското посолство в сряда по обяд и избухна, причинявайки леки наранявания на мъжа.

Посланик Сергей Похорелцев заяви пред електронното издание "Европейска правда“, че подозрителният пакет, адресиран до него, е бил предаден на коменданта на посолството.

"Пакетът съдържаше кутия, която предизвика съмнения у коменданта и той реши да я изнесе навън – без да има никой наблизо – и да я отвори“, обясни Похорелцев.

"След като отвори кутията и чу последващо щракване, той я хвърли и след това чу експлозията... Въпреки че не държеше кутията по време на експлозията, комендантът нарани ръцете си и получи сътресение“.

След първия инцидент украинският външен министър Дмитро Кулеба нареди на всички посолства на Киев в чужбина "спешно" да засилят сигурността и призова Испания да разследва атаката.

Потвърдено е, че втори пакет е получен в сряда вечерта в централата на испанския производител на оръжия Instalaza в Сарагоса, Североизточна Испания, съобщи полицията.

Instalaza произвежда ракетната установка C90, която по-рано Испания достави на Украйна.

Испанските сили за сигурност откриха трето предполагаемо взривно устройство, скрито в плик, изпратен до сателитен център на Европейския съюз, разположен във военновъздушна база в Торехон де Ардос, извън Мадрид, съобщиха от Министерството на отбраната.

След сканиране на плика с рентгенови лъчи служителите по сигурността на военновъздушните сили са установили, че съдържа "механизъм", се казва в изявлението на министерството.

Сателитният център подкрепя общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, като събира информация от устройства за космическо разузнаване, според уебсайта му. Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел описа подобни системи като "очите на Европа".

Испанският вестник El Mundo съобщи, че друго устройство е било изпратено до Министерството на отбраната на Испания в Мадрид, но информацията все още не е потвърдена офииално от властите.

Върховният съд на Испания, който е специализиран в терористичните престъпления, започна разследване на инцидентите.