Върховният съд на Испания откри разследване за тероризъм срещу бивш каталунски президент и сепаратистки лидер Карлес Пучдемон заради протести, свързани с проваления референдум за независимост на Каталуния през 2017 г., пише европейската редакция на Politico.

Върховният съд единодушно реши да разследва Пучдемон и депутата Рубен Вагенсберг "за престъпления на тероризъм, свързани с фактите, които се разследват по делото "Демократично цунами“, се посочва в съобщението на съда.

"Демократично цунами" е тайна каталунска група, която организира поредица от протести през 2019 г. срещу лишаването от свобода на няколко сепаратистки лидери, участващи в референдума през 2017 г. При размириците, които избухнаха по този повод, хиляди протестиращи блокираха достъпа до летището в Барселона, влязоха в сблъсъци с полицията и предизвикаха отмяната на над 100 полета.

Съдът съобщава, че е решил да започне разследване, след като разгледа изявлението на съдия Мануел Гарсия-Кастелон, което включва основания, които според него доказват участието на двамата обвиняеми в разследваните събития. 

"Всичко, което ми липсва сега, е да бъда обвинен, че имам тайна сметка в Панама", пошегува се Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание в Белгия. 

Той добавя, че "испанската съдебна матрица" се е адаптирала към лошата журналистика, тоест "не позволява реалността да застане на пътя на доброто обвинение".