Министерството на външните работи на Испания е привикала руския посланик заради видео, споделено в акаунтите на посолството в социалните медии, което невярно представя испански войски, воюващи в Украйна, съобщи The Guardian.

Видеото, което вече е свалено, показва това, което посолството твърди, че са испански войници на бойното поле, на фона на клип на министъра на отбраната на Испания Маргарита Роблес, която заявява, че испанските войски никога няма да се бият в Украйна.

Министерството поиска "незабавното" премахване на видеото и привика посланика на Русия в Мадрид "за да протестира срещу атаките в социалните медии срещу правителството", изразявайки своето "категорично отхвърляне на този тип публикации".

Роблес повтори, че в Украйна няма "никакви войски на НАТО, никакви испански войници, принадлежащи към въоръжените сили на Испания или въоръжените сили на която и да е страна от НАТО. Нито един."

Тя обвини Русия, че "използва всякакви методи, включително дезинформация, за да подкопае приятелството на нациите, които са част от Европейския съюз и НАТО“.