За първи път властите на Испания са одобрили 12 лиценза за износ на военно оборудване за Украйна на стойност 209,7 милиона, съобщава националният ежедневник El Pais, като уточнява, че сделките са от първата половина на годината.

По данни на изданието съответните лицензи са издадени от Междуведомствения съвет за регулиране на външната търговия с материали за отбрана и двойна употреба, органът, който отговаря за издаването на разрешения за износ на оръжия от Испания. Отбелязва се, че Киев, на който Мадрид не е продавал оръжия през 2021 г., се е превърнал в една от основните дестинации за износ на испански боеприпаси от началото на войната в Украйна.

Според редакцията 56% от общия обем на разрешения износ се падат на 155-мм артилерийски снаряди. В същото време не се уточнява коя част от 209,7-те милиона евро съответства на търговските операции на испански компании и коя част съответства на военни материали, прехвърлени от въоръжените сили на кралството по време на доставки в Киев, реализирани след 24 февруари.

Общо от януари до юни 2022 г. Испания е изнесла оръжия на стойност 1,29 милиарда евро, което е с 20,1% по-малко от същия период на предходната година. 52% от продажбите са със страните от ЕС и НАТО, но Саудитска Арабия става основният клиент на Мадрид с 302,2 милиона евро.

Според вестника най-много откази за износ през посочения период са засегнали Русия (в размер на 2,3 милиона евро). По отношение на Руската федерация отказите са свързани не само с нови операции, но и с отнемане на вече издадени лицензи за аерокосмическата и промишлеността в размер на 5,8 млн. евро поради санкции, наложени от ЕС.