Министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка уведоми колегите си от държавите от Европейския съюз, че колетите с взривни устройства, включително изпратени до украинското посолство в Мадрид, може да имат връзка с войната. Това съобщи агенция Europa Press, позовавайки се на писмо от министъра.

Според Гранде-Марласка подобни инциденти "може да са свързани с конфликта в Украйна“.

По-рано испанският телевизионен канал Sexta съобщи, позовавайки се на правоприлагащите органи, че "не виждат признаци, че някаква организирана група, особено руските специални служби, е замесена в тези инциденти".

В сряда избухна експлозия в украинското посолство в Мадрид. Писмо със самоделна бомба, адресирано до посланика, бе отворено от служител на дипломатическата мисия. Той е получил лека травма на дясната ръка и е потърсил медицинска помощ в мадридска болница. Испанските власти разглеждат инцидента като терористична атака. Подобни пликове са намерени във военновъздушната база в град Торехон де Ардос и в испанската оръжейна компания Instalaza, като са изпратени и до испанския премиер Педро Санчес и министъра на отбраната Маргарита Роблес.