Лидерът на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) Абу ал-Хасан ал-Хашеми ал-Курайши е убит по време на боеве, заяви говорител на териристичната групировка в аудио съобщение, публикувано в свързан канал в Телеграм, предава Reuters.

Групата е избрала Абу ал-Хюсеин ал-Хусейни ал-Курайши да го замести, добави той. Говорителят каза, че Абу ал-Хасан ал-Хашеми ал-Курайши е бил убит, докато се е "борил с враговете на Бог“, без да дава подробности.

ИД обяви Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курайши за нов лидер през март след смъртта на предшественика си Абу Ибрахим ал Хашеми ал Курайши.

Последният Курайши е бил брат на убития бивш халиф на ИД Абу Бакр ал Багдади, според двама иракски служители по сигурността и един западен източник по сигурността.

И Курайши, и Багдади загинаха, като взривиха себе си и членове на семейството си по време на американски нападения срещу техните убежища в Северна Сирия.

Ислямска държава излезе от хаоса на гражданската война в съседна Сирия през последното десетилетие и превзе огромни части от Ирак и Сирия през 2014 г. Багдади обяви ислямски халифат от джамия в северния иракски град Мосул същата година и се провъзгласи за халиф на всички Мюсюлмани.

Бруталното управление на Ислямска държава, по време на което тя уби и екзекутира хиляди хора в името на тясното си тълкуване на исляма, приключи в Мосул, когато иракските и международните сили победиха групировката там през 2017 г.