Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиян ще проведе телефонен разговор с Върховния представител на Европейския съюз (по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел относно възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за ядрената програма на страната. Това обяви първият дипломат на Техеран на съвместна пресконференция със сирийския си колега Фейсал Микдад, предава ТАСС, като се позовава на местната информационна агенция ISNA.

"Ще проведа телефонен разговор с ръководителя на европейската дипломация Борел относно състоянието на преговорите [за възстановяването на СВПД] и по-нататъшните стъпки, които се изискват от страните“, поясни министърът.

СВПД бе подписан с Иран през 2015 г. от постоянната петорка на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Предходният президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да се оттегли от споразумението. Настоящият американски лидер Джо Байдън многократно е давал сигнали за готовност да върне Вашингтон в ядрената сделка. Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена от април миналата година за възстановяване на СВПД в първоначалния му вид. От 2021 г. насам са направени редица опити за възстановяване на споразумението, които все още не са дали резултат.