Иранският президент Ебрахим Раиси приветства ответната атака на Корпуса на гвардейците на ислямската революция срещу "окупираните от Израел територии", като е заявил, че "хибридната операция е дала незабравим урок на окупационния режим", предава ВВС.

В изявление в неделя (14 април) Раиси е заявил, че "ударът с дронове и ракета е нова глава в историята на иранската власт и материализира искреното обещание на лидера на Ислямската революция аятолах Сейед Али Хаменей да накаже Израел".

"Снощи вашите ревностни и смели деца от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, в сътрудничество и координация с всички отбранителни и политически сектори на страната, обърнаха нова страница в историята на иранската власт и дадоха урок на враг", е заявил той в обръщение към нацията.

"Ислямска република Иран няма да се поколебае да упражни своето неотменимо право на самоотбрана, когато е необходимо. Ако израелският режим отново извърши военна агресия, отговорът на Иран несъмнено ще бъде по-силен и по-решителен", заяви по-рано посланикът и постояннен представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани, предаде CNN.

В нощта на 13 април Иран извърши най-голямата си атака срещу Израел. Според официални данни на Израелските отбранителни сили Иран е изстрелял повече от 300 цели към Израел, включително около 170 дрона, повече от 30 крилати ракети и повече от 120 балистични ракети. Израелските военновъздушни сили и системата за противовъздушна отбрана, в сътрудничество с партньори, са прехванали 99% от всички цели.