Военноморските сили на Иран са заловили петролен танкер под флага на Маршаловите острови в Оманския залив, на фона на нарастващото напрежение около ядрената програма на Техеран, съобщи Associated Press.

"Базираният в Близкия изток 5-ти флот на ВМС идентифицира кораба като Advantage Sweet. Данните за сателитно проследяване на кораба от MarineTraffic.com показват танкера в Оманския залив на север от столицата на Оман, Маскат, в четвъртък следобед. Корабът е напуснал Кувейт и е посочи дестинацията си като Хюстън, Тексас. По-късно корабът е подал сигнал за помощ, докато е бил в международни води. 

"Действията на Иран противоречат на международното право инарушават регионалната сигурност и стабилност“, се посочва в изявление на 5-ти флот. "Иран трябва незабавно да освободи петролния танкер.

Първоначално Военноморските сили са заявили, че военизираната Революционна гвардия на Иран е заловила кораба, но американски военноморски самолет по-късно е потвърдил, че иранският флот е заловил кораба, посочи говорителят на 5-ти флот Тимъти Хокинс за агенцията.

Иранската държавна информационна агенция IRNA заяви, че конфискацията е настъпила, след като "неизвестен кораб се е сблъскал с ирански плавателен съд снощи в Персийския залив, което е причинило изчезването и раняването на няколко ирански членове на екипажа“. Не се посочват данни за другия кораб, участвал в предполагаемия сблъсък.