Властите в Иран арестуваха една от най-известните актриси в страната - Таране Алидуости, за демонстрирането на подкрепа на антиправителствените протести и критики към ислямската република за обесването на един от демонстрантите, предава Bloomberg.

Алидуости, известна с участието си във филми с международно признание, е открит противник на насилственото потушаване на протестите в Иран. Арестът й е бил извършен в събота, когато полицейски служители и агенти на разузнаването са нахлули в дома й, съобщи местният вестник Shargh.

Mizan Online, официалната новинарска агенция на иранската съдебна система предаде, че Алидуости е държана в един от затворите в Техеран за публикуване на коментари "без цитиране“, както и "провокативен материал в подкрепа на улични бунтове“.

Затворът е известно с това, че там настаняват политически затворници, а правозащитни групи често отправят предупреждения заради суровите условия в него. Стотици хора, включително правозащитници, журналисти, природозащитници, писатели и фотографи, в момента се намират в съоръжението, твърди агенцията.

В туит организаторите на филмовия фестивал в Кан, на който Алидуости присъства през май, за да промотира филма "Братята на Лейла“, осъдиха ареста й и поискаха незабавното й освобождаване. Снимки и видеоклипове, споделени в "Туитър“, показват редица колеги на Алидуости, обединени в усилията си да окажат натиск върху официални лица за предоставяне на повече информация за ситуацията, в която се намира.