Русия е нанесла сериозни щети на украинските сили с наскоро въведените ирански дронове камикадзе, в първото си широкомащабно разполагане на чужда оръжейна система от началото на войната, пише Wall Street Journal, като се позовава на свидетелствата на украински командири.

През изминалата седмица безпилотни самолети Shahed-136 с делта-крило, пребоядисани в руски цветове и преименувани на "Херан 2“, започнаха да се появяват над украинските бронирани и артилерийски позиции в североизточния район на Харков, заяви полковник Родион Кулагин, командир на артилерията на 92-а механизирана бригада на Украйна.

Само в оперативната зона на неговата бригада иранските дронове — които обикновено летят по двойки и след това удрят целите си — са унищожили две 152-мм самоходни гаубици, две 122-мм самоходни гаубици, както и два БТР-а, разкрива той. Преди сегашното широкомащабно използване на "Шахед“, Русия е провела тестове миналата семдица, когато е ударена 155-мм гаубица M777, отбелязва още Кулагин. Друг ирански дрон се е повредил и е бил открит.

Досега иранските дронове изглежда са били разположени най-вече в района на Харков, където 92-ра бригада и други украински сили извършиха голяма офанзива този месец, превземайки около 8500 кв. км земя, окупирана от Русия, и завладявайки или унищожавайки стотици руски танкове, артилерийски оръдия и бронетранспортьори, пише WSJ.

"В други райони руснаците имат огромна артилерийска огнева мощ и се справят с това. Тук вече нямат това артилерийско предимство и започнаха да прибягват до тези дронове", обяснява полк. Кулагин.

Независими експерти, изследвали снимки на скорошни останки от дрон от района на Харков, казват, че това изглежда е Shahed-136, последната еволюция на дизайна на делта-крилото на Техеран.

Скот Крино, основател и главен изпълнителен директор на Red Six Solutions LLC, стратегическа консултантска фирма, смята, че Shahed-136 може да предостави на Русия "мощна противотежест“ на високотехнологичните оръжейни системи, като например ракетните установки HIMARS, които САЩ предоставиха на Украйна.

"Присъствието на Shahed-136 във войната в Украйна несъмнено променя оперативните планове на Киев“, отбелязва той. "Самият размер на бойното поле на Украйна затруднява защитата срещу Shahed-136.“

Крино посочва, че Shahed-136 може да се използва с голям ефект, като единият се насочва към радарната система, а вторият - към артилерийските и ракетни платформи. Иран също има системи за защита от смущения, които могат да затруднят противодействието на украинските сили. "След като Шахед се хване в целта, ще бъде трудно да бъде спрян“, подчертава той.

Използването на безпилотни самолети Shahed-136 от Русия в Украйна представлява най-предизвикателното разширяване на арсенала на Техеран отвъд Близкия изток, където Иран успешно използва своите безпилотни летателни апарати за натиск върху Америка и нейните съюзници в региона. Това също така подчертава недостатъците в собствената руска програма за дронове, която не успя да достигне огневата мощ на ударните БПЛА, с които разполага Украйна.

Израел и Западът обвиниха Иран и неговите подставени лица, че са използвали дроновете, за да нанасят удари по петролната индустрия на Саудитска Арабия, столицата на Обединените арабски емирства, американски войници в Сирия, както и танкери в Оманския залив през последните години.

Иранските дронове са сравнително малки и летят на много ниска височина, което затруднява откриването им от украинските системи за ПВО, посочва още полк. Кулагин. Той се надява САЩ и съюзниците им да осигурят на Украйна по-съвременни технологии за борба с дронове или да се намесят, за да спрат доставките на ирански дронове за Русия.

През юли съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан предупреди, че служители на руското министерство на отбраната са посетили Иран, подготвяйки се да закупят до няколкостотин ирански дрона, включително такива, способни да носят боен товар, в ускорен срок. По това време външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан отрече плана в телефонен разговор с украинския си колега и каза, че Техеран се противопоставя на войната срещу Украйна, според изявление на иранското външно министерство.

Русия не е коментирала публично покупките на ирански дронове. Министерството на външните работи на Иран не отговори на скорошно искане на Wall Street Journal да коментира въпроса. Руските министерства на отбраната и външните работи не отговориха веднага на исканията за коментар.

На 8 септември Министерството на финансите на САЩ обяви, че е санкционирало иранската компания Safiran Airport Services за координиране на руски военни полети, транспортиращи ирански дронове и свързано с тях оборудване до Русия, както и иранските компании за производство на дронове Paravar Pars, DAMA и Baharestan Kish.

Безпилотните самолети от различни видове играят важна роля в украинския конфликт. Стотици военни и търговски разузнавателни дронове кръжат във въздуха ежедневно по фронтовите линии, забелязвайки цели и насочвайки артилерийски огън.

Украйна също има флот от ударни. Произведените в Турция Bayraktar TB2 унищожиха няколко руски бронирани колони в първите дни на войната и се използват отново по-често, сега, когато Киев успя да отслаби руската противовъздушна отбрана в много области, отчасти благодарение на доставените от САЩ антирадарни ракети AGM-88 HARM.

И Русия, и Украйна използват безпилотни самолети-камикадзе, известни още като лутащи се снаряди. Руската компания "Калашников“ е разработила самоделен дрон, известен като Куб-БЛА, докато Украйна разполага с полските Warmate и доставените от САЩ Switchbladeю, както и някои местни БЛА. Тези дронове имат много по-малък обсег и време на полет от разработените от Иран безпилотни самолети Shahed и носят значително по-малък боен товар.

Иран се превърна в един от най-находчивите разработчици на бойни дронове в света, отчасти чрез обратно инженерство на американски дронове, заловени през последните две десетилетия в Ирак и Афганистан.

Откакто Иран представи своите дронове камикадзе през 2016 г., техни версии са използвани за извършване на атаки в Близкия изток. Миналата година британското правителство обвини Иран, че е използвал дронове Shahed-136, за да удари петролен танкер, свързан с Израел край бреговете на Оман, при инцидент, при който загинаха двама членове на екипажа. Американската военна прокуратура откри останки от дронове край танкера MT Mercer Street и стигна до заключението, че това са части от ирански дронове с делта-крило.

Вашингтон също обвини Иран, че използва дронове с делта крило като част от координирана атака през 2019 г. срещу петролната индустрия на Саудитска Арабия.

САЩ и Израел обвиняват Иран, че предоставя на бойци навсякъде от Йемен до Ливан обучението и частите, от които се нуждаят, за да разработят свои собствени дронове.

Подкрепяните от Иран сили на хусите в Йемен многократно са използвали дронове с делта крило, за да извършват атаки срещу съседна Саудитска Арабия. През февруари израелски официални лица съобщиха, че американски изтребители са свалили два ирански дрона с делта крило над Северен Ирак. Израелските официални лица са уверени, че дроновете са летели към Израел.

Майкъл Найтс, военен специалист във Вашингтонския институт за близкоизточна политика прогнозира, че украинските сили ще могат бързо да се противопоставят на заплахата, представлявана от ирански дронове камикадзе. "Дроновете на Иран изглеждат страхотни в Йемен, Сирия и Газа, но стават все по-блокируеми“, каза той.

По думите му, Украйна е "сериозна противовъздушна среда с множество средства за радиоелектронна борба, каквато Иран наистина не е изпитвал преди“. Тези дронове, добавя  Найтс, "първоначално имат ударен ефект, но впоследствие той изчезва“.