Представители на властите в САЩ твърдят, че ирански военни инструктори са в Крим, за да оказват помощ на руските сили да управляват произведените от Техеран дронове, използвани са поразяване на цели в Украйна, предава Reuters.

По-рано тази седмица за първи път от началото на войната украинските граждани бяха засегнати от планирани прекъсвания на тока в цялата страна, за да може да се извърши ремонт на повредени или разрушени енергийни централи.

"Можем да потвърдим, че руски военен персонал, базиран в Крим, е пилотирал ирански БпЛА и ги е използвал за нанасяне на удари в Украйна, включително при удари срещу Киев през последните дни“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на ежедневен брифинг с репортери.

"Ние оценяваме, че... ирански военен персонал е бил на място в Крим и е помагал на Русия в тези операции“, заяви Прайс, като увери, че "имаме достоверна информация", но  не предостави доказателства.

Русия присъедини Крим през 2014 г. и използва южния полуостров, за да обучава войници и да отвори отново военни бази от съветската епоха като част от нахлуването в съседната й държава.

Към настоящия момент официален Техеран не е реагирал на обвиненията на САЩ, но Иран отрече безпилотните самолети да са ирански. Русия също отрече да е използвала ирански дронове в Украйна.

Министерството на отбраната и външните работи на Русия не са отговорили на исканията на агенцията за коментар.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби подчерта пред репортери, че Вашингтон ще използва всички средства за "разкриване, възпиране и противопоставяне“ на доставките на боеприпаси от Иран за Русия, включително нови санкции. По-рано тази седмица страните от Европейския съюз договориха нови ограничения срещу ислямската република.