Ирански дипломати изгориха документи рано сутринта днес, часове преди да напуснат страната, след като Албания скъса дипломатическите си отношения с Иран, обвинявайки Ислямската република в кибератака през юли.

Свидетел на Ройтерс вижда как мъж от вътрешността на посолството хвърля документи в ръждясал варел, а пламъците осветяват стените на триетажната сграда.

В рядко видеообръщение в сряда министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че е наредил на иранските дипломати и служители да затворят посолството и да напуснат страната в рамките на 24 часа.

Рама заяви, че кибератаката от юли е "заплашила да парализира обществените услуги, да изтрие цифровите системи и да проникне в държавните архиви, да открадне правителствената интранет електронна комуникация и да предизвика хаос и несигурност в страната".

Вашингтон, най-близкият съюзник на Албания, също обвини Иран за нападението и обеща да "предприеме по-нататъшни действия, за да потърси отговорност от Иран за действия, които застрашават сигурността на съюзник на САЩ".

Техеран категорично осъди решението на Тирана да скъса дипломатическите си връзки, като нарече "неоснователни твърдения" причините за този ход на Албания.

Отношенията между Албания и Иран са напрегнати от 2014 г., когато Албания прие около 3000 членове на опозиционната група в изгнание "Народна муджахидинска организация на Иран", известна и с името си на фарси "Муджахидин-е-Халк", които се установиха в лагер близо до Дуръс, главното пристанище на страната.

Дни след кибератаката медиите в Тирана съобщиха, че хакери са публикували лични данни на членове на опозицията, запазени в албанските държавни компютри, като лични, социални и осигурителни номера, имена и снимки.