Революционната гвардия на Иран "насилствено завладя" търговски кораб в международни води в Персийския залив в четвъртък и корабът вероятно е участвал в контрабанда, заяви говорител на ВМС на САЩ, цитиран от Reuters.

Военноморските сили на САЩ са наблюдавали ситуацията и са решили да не реагират по-нататък, разясни говорителят на 5-ти флот на САЩ Тим Хокинс.

Британската компания за морска сигурност Ambrey заяви, че е запозната с опит за конфискуване от страна на иранските сили на малък танкер, плаващ под танзанийски флаг, на около 59 морски мили североизточно от пристанищния град Дамам в Саудитска Арабия.

"Иран редовно прихваща по-малки танкери, които подозира в контрабанда на петрол", добавя компанията в бележка.

Около една пета от световните доставки на морски суров нефт и петролни продукти минават през Ормузкия проток между Иран и Оман, според данни от аналитичната фирма Vortexa.

Военноморските сили на САЩ заявиха в сряда, че са се намесили, за да попречат на Иран да завладее два търговски танкера в Оманския залив, в последната от поредица атаки срещу кораби в района от 2019 г. насам.

"Силите на САЩ остават бдителни и готови да защитят навигационните права на законния морски трафик в критичните води на Близкия изток“, категоричен е Хокинс.

Техеран залови два други танкера през май, включително Advantage Sweet под флага на Маршаловите острови, нает от Chevron.

От 2021 г. насам "Иран е тормозил, атакувал или заловил близо 20 търговски кораба под международен флаг“, посочиха тази седмица ВМС на САЩ.