Според представители на американското разузнаване Иран търси помощта на Русия, за да развие ядрената си програма, съобщава новинарският телевизионен канал CNN.

По данни на медията официален Техеран се опитва да състави резервен план, ако преговорите със световните сили за ядрената програма на ислямската република се провалят.

Разузнаването предполага, че Иран е молил Русия за помощ за придобиване на допълнителни ядрени материали и за производство на ядрено гориво, разкриват източници, информирани по въпроса. Горивото може да помогне на Иран да захрани своите ядрени реактори и потенциално може допълнително да съкрати т.нар. "време за пробив“ за създаване на ядрено оръжие.

Експертите обаче подчертаха пред CNN, че рискът от разпространение на ядрени оръжия варира в зависимост от това за какъв реактор се използва горивото. Освен това не е ясно дали Русия се е съгласила да помогне – Кремъл отдавна се противопоставя – или поне официално - на усилията на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Но иранското предложение е на фона на разширяващо се партньорство между Техеран и Москва. През последните месеци Иран изпрати на руснаците безпилотни самолети и друго оборудване за военните действия в Украйна, а Москва потенциално съветваше Техеран как да потуши протестното движение, обхванало страната, обясняват американски служители.

Иран твърди, че ядрената му програма е само за мирни цели и че официално е спрял оръжейната си програма, но американски служители заявиха, че дейностите по обогатяване на уран са надхвърлили далеч параметрите на ядрената сделка от 2015 г. и че времето, което ще отнеме за Иран да произведе достатъчно делящ се материал за ядрено оръжие, се е съкратило до само няколко месеца.

През юни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че иранската ядрена "програма галопира напред... Колкото по-дълго продължава това, толкова повече намалява времето за пробив... сега според публичните доклади то е намаляло в най-добрия случай до няколко месеца. И ако това продължи, ще се сведе до няколко седмици“.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън следи с тревога всякакви нови области на сътрудничество между Иран и Русия. Всяка скрита руска помощ за Иран, която би могла да подкрепи усилията на Иран да произведе ядрено оръжие, също би отбелязала значителна промяна в руската политика, като се има предвид членството на Москва в групата страни, които са били част от преговорите за възпрепятстване на ядрената програма на Техеран.

"Както казахме, СВПД не е на дневен ред“, подчерта говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън пред CNN. "Работим с партньори, за да разкрием нарастващите връзки между Иран и Русия и да ги подведем под отговорност. Ние ще бъдем твърди в противодействието на всяко сътрудничество, което би било в противоречие с нашите цели за неразпространение на оръжия“.

Украинският президент Володимир Зеленски предположи миналата седмица, че Иран търси помощ от Русия за ядрената си програма в замяна на военната помощ, която е предоставил на Москва, но разузнавателните данни, получени от САЩ, не показват съществуването на конкретни доказателства, уточняват източниците на агенцията.