Иран, с участието на Русия, Туркменистан и Катар, планира да създаде газов хъб в индустриалния район Асалуйе в южната иранска провинция Бушер, разположен на брега на Персийския залив. Съответното обяви министърът на петрола на страната Джавад Уджи, цитира думите му информационната агенция Tasnim.

Уджи бе категоричен, че има голяма вероятност за успешното реализиране на газовия хъб в Персийския залив, тъй като Иран има вторите по големина газови запаси в света. Освен това Иран е изпълнил изцяло задълженията си за внос на газ за Туркменистан през последните 20 месеца. По думите на министъра в момента тече необходимата подготовка и планиране на етапите на изграждане на газовия хъб.

През май, след разговори с руския вицепремиер Александър Новак, Уджи заяви, че страните обсъждат въпроса за съвместно разработване на десет нови петролни и газови находища в Иран. През юли 2022 г. иранската петролна компания NIOC и "Газпром“ подписаха меморандум за разбирателство за стратегическо сътрудничество в петролногазовия сектор, припомня медията.