Иран увеличи нивото на обогатяване на уран до най-високото в историята на ядрената индустрия на страната. Това съобщи в събота ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Мохамад Еслами, предават агенциите Tasnim и ТАСС.

"Днес капацитетът на Иран за обогатяване на уран е достигнал най-високото ниво в историята на ядрената индустрия на страната, повече от два пъти над предишните цифри“, обяви Еслами.

Изявлението му бе направено в навечерието на планираното посещение на експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в ислямската република. На 14 декември ръководителят на иранския регулатор заяви, че представители на МААЕ ще посетят Техеран в близко бъдеще. Същия ден телевизионният канал Al Arabya съобщи, цитирайки изявление на говорител на МААЕ, че група експерти от агенцията ще пристигнат в Техеран на 18 декември.

На 10 ноември генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че преговорите с иранските представители във Виена са приключили без резултат, но страните възнамеряват да продължат контактите. Впоследствие Reuters, позовавайки се на доклад на МААЕ, съобщи, че Техеран се е съгласил на посещение през ноември на представители на агенцията, която разследва произхода на уранови частици в три недекларирани ядрени съоръжения в страната. Изискването за предоставяне на достъп на инспекторите на МААЕ до тези съоръжения се превърна в едно от ключовите условия за възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие относно иранската ядрена програма.