Иран остро осъди днес решението на САЩ да наложат нови санкции срещу Министерството на разузнаването на Техеран, обвинено, че е отговорно за мащабна кибератака срещу Албания, съобщава AFP.

На 7 септември Албания, балкански съюзник на САЩ в НАТО, прекъсна отношенията си с Иран, като обвини Техеран, че стои зад кибератаки през юли, целящи да унищожат цифровата инфраструктура на страната, но според властите в Тирана те са се провалили.

Министерството на външните работи на Иран "категорично осъжда решението на Министерството на финансите на САЩ отново да наложи санкции на Министерството на информацията на Ислямска република Иран", заяви в изявление говорителят на министерството Насер Канани.

"Незабавното одобрение от страна на Америка на фалшивите обвинения на албанското правителство показва, че не Албания, а правителството на САЩ е измислило този сценарий", добави той.

Канани също така критикува САЩ, че "оказват пълна подкрепа на една терористична секта" - намек за Народните муджахидини, забранено в Иран опозиционно движение в изгнание.

От 2013 г. Албания приема на своя територия членове на Народните муджахидини по искане на САЩ и ООН.

"Тази престъпна организация действа като инструмент на Америка в извършването на терористични актове и кибератаки" срещу Иран, добави Канани.