Иран е готов да сподели с Беларус опита си в противопоставянето на западните санкции. Това заяви на среща с представители на медиите след преговорите в Техеран с иранския си колега Ибрахим Раиси президентът на Беларус Александър Лукашенко, предава БелТА.

"Всеки път наблюдавам с голямо уважение упоритостта, с която вашият народ се съпротивлява на външния натиск, опитите за налагане на чужда воля. И как въпреки всичко развивате модерни технологии и ядрена енергетика. И, както се договорихме с президента на Иран днес, ние можем да бъдем много полезни един на друг, ако наистина обединим нашите усилия“, заяви беларуският лидер.

"Въпреки заплахите и санкциите, които се прилагат срещу Ислямска република Иран, през това време успяхме да постигнем високи резултати и да превърнем санкциите във възможности. Готови сме да споделим нашия опит с приятелската страна Република Беларус в тази посока“, заяви Ебрахим Раиси.

Президентът на Иран не се съмнява, че настоящата визита на беларуския лидер може да се превърне в отправна точка в развитието на двустранните отношения. След разговорите държавните глави подписаха Пътна карта за всеобхватно сътрудничество между Беларус и Иран за 2023-2026 г. Документът предвижда развитие на сътрудничеството между Беларус и Иран в политическата, икономическата, консулската, научно-техническата област, както и в областта на образованието, културата, изкуството, медиите и туризма.

"Постигнати са добри споразумения в промишлеността, търговията, транспорта, селското стопанство. Ние сме уверени, че тези споразумения ще бъдат изпълнени", подчерта държавният глава на Иран. "Волята на двете страни е да развиваме отношенията във всички сфери без изключение. "

Според него Ислямската република също е заинтересована от развитието на отношенията с Беларус на платформите на международни организации, по-специално в Шанхайската организация за сътрудничество и ЕАИС. "И имахме много добри, ползотворни преговори в това отношение“, отбеляза Ебрахим Раиси.